Po pięcioletniej przerwie Automobilklub Mazurski wraca do gry
Z wielką radością ogłaszamy powrót „kultowego" wydarzenia –... więcej
46 ROTOR RAJD - WAŻNE !!!
Kto jeszcze się nie zdecydował na udział w naszej imprezie , przesyłamy kilka... więcej
Z rozmachem rozpoczęli kolejny sezon zmagań w dyscyplinie Pit Bike
Mistrzostwa i Puchar Polski Pit Bike Off-Road YCF, MRF, Kayo rozpoczęły... więcej
Biuro nieczynne
Informujemy, że w dniu 02 maja 2024r. (czwartek) Biuro Zarządu Okręgowego PZM w... więcej
Sezon motocrossowy ruszył
Fotorelacja z 1 Rundy Mistrzostw Strefy Polski Północnej i 1 Rundy Warmińsko... więcej
Szkolenie sędziów sportu samochodowego, 23-25.04.2024, Mikołajki
PROGRAM SZKOLENIA I EGZAMINU NA LICENCJĘ SĘDZIEGO SPORTU SAMOCHODOWEGO STOPNIA... więcej
CZY WIESZ, ŻE....... ?
Ważność licencji komisarza ochrony środowiska PZM na 2024 rok będzie... więcej
1 SUPER SPRINT O PUCHAR BURMISTRZA OLSZTYNKA
Pierwszy w Olsztynku Super Sprint odbędzie 20 kwietnia 2024 organizatorem jest... więcej
JUŻ ZA TYDZIEŃ RUSZA SEZON MOTOCYKLOWY
W dniu 14.04.2024r w Mrągowie odbędzie się 1 Runda Mistrzostw Strefy Polski... więcej
Fundacja PZM: 1.5 proc. ma znaczenie
Okres rozliczania dochodów za 2023 rok to okazja do wsparcia potrzebujących... więcej

Światowy Dzień Środowiska

Światowy Dzień Środowiska (World Environment Day - WED)  został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ na Konferencji Sztokholmskiej w 1972 roku i obchodzony jest 5 czerwca w ponad 100 krajach dla przypomnienia głównych haseł konferencji dotyczących zgodności rozwoju cywilizacji z rozwojem ekologicznym otaczającego świata.
 
Od 2007 roku jego obchody są również propagowane przez FIM.
 
W 2013 roku hasło obchodów Światowego Dnia Środowiska brzmi:  „Myśl. Jedz. Oszczędzaj.” – kampania przeciw marnowaniu pożywienia.
 
Trochę danych:
 
1. Blisko 33% wyprodukowanej na świecie żywności jest marnowana – wyrzucana do kosza -   (w wartościach bezwzględnych to – 1,3 mld ton).
 
2. Każdego roku mieszkańcy bogatych krajów marnują 222 mln ton pożywienia, a cała produkcja żywności w Afryce Subsaharyjskiej wynosi 230 mln ton.
 
3. Mieszkańcy USA wydatkują rocznie na marnowane później pożywienie blisko 48,3 mld $; szacuje się też, iż przy tej okazji marnowana jest także 50% wody używanej do produkcji tej żywności (rolnictwo nie tylko w USA jest największym konsumentem wody).
 
4. W USA zmarnowana żywność trafia na składowiska, stanowiąc znaczący ich składnik.
 
Pokażmy, że nie jest nam obojętne, w jakim środowisku uprawiamy naszą ulubioną dyscyplinę sportu!
 
Zachęcamy organizatorów zawodów, imprez motorowych  - zwłaszcza 5 czerwca – ale tez w całym miesiącu do podejmowania i zgłaszanie inicjatyw związanych z ochroną środowiska.
 
Pomyślcie Państwo jak niewielkim wysiłkiem  możemy dużo zdziałać, żeby uświetnić nasze imprezy motorowe i nie niszczyć tego, co mamy.
 
Przewodnicząca ZOŚ PZM
Elżbieta Marcinkiewicz
Zarząd Okręgowy PZM: 
Kategorie: